Bílí Tygři Liberec

Jiří Kudrna nejen o letošní sezóně: Sebezlepšování je nekonečný proces

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Starší dorost má nakročeno k přímému postupu do play-off, aktuálně na čtvrtou příčku ztrácí tři body. Do konce soutěže však zbývá odehrát ještě jedenáct duelů. Své pocity přišel o reprezentační přestávce sdělit trenér Jiří Kudrna.

Jak byste zhodnotil dosavadní část ročníku?
Před sezónou jsem klukům říkal, že nás čeká náročný rok a to se zatím bezesporu potvrzuje. Na rovinu řeknu, že jsem rád, že tomu tak je, protože pro růst a vývoj hráčů je to jedině dobře. Hokej není o tom, že vše dostanete zadarmo, čím víc energie a úsilí do toho něj dáte, tím více si vážíte svých úspěchů nebo pokroků, potažmo méně naopak bolí dílčí neúspěchy. Soutěž je velmi vyrovnaná a my jsme ve hře o přímý postup do playoff. S tímto faktem jsem spokojený, ale samozřejmě musíme makat dál. Spokojenost nás k úspěchu nedovede...

Je pro vás prozatimní pátá příčka přijatelná, či byste chtěl ve zbytku soutěže bojovat ve vyšších patrech tabulky...
Netrápím se tím, jestli jsme pátí nebo šestí, či jsme zrovna nakoukli do čtyřky. Tabulka se dělí po 28 kolech a tam uvidíme. Musíme jít zápas od zápasu a chtít vyhrát každý duel. Vštěpuji klukům, že zvítězit lze v naprosto každém střetnutí. Sport je o soutěžení, měření sil se soupeřem a učení se věřit ve vítězství, pro které následně udělat maximum. Cíle pro sezónu jsou jasné a to být co nejlepší, jak můžeme být a hrát playoff, v němž si hráči zahrají výborné a náročné střetnutí navíc. Kluci jsou skvělí a věřím, že to spolu zvládneme.

Je něco, co by potřebovalo na hře výrazně zlepšit?
Na tuto otázku mám jednoduchou odpověď. Zlepšování je nekonečný proces a trvá od nejmenších až po seniory. Musí se zkrátka zlepšovat všechny činnosti. Co nás trochu trápí, jsou individuální zaváhání a často lacině obdržené branky, ale hokej je hra chyb, dělají je i profesionální dospělí hráči. Důležité je se ze svých chyb učit a zkoušet je minimalizovat. O dost bodů jsme letos tímto způsobem už přišli. Nemá se cenu užírat, kde jsme mohli být. Ale, když se bavíme s kolegy jiným týmů, mají úplně stejnou starost. Chyby do hokeje prostě patří.

10. kolo sdo: Liberec-Brno

Jak si vysvětlujete, že jste na začátku ročníku trochu tápali, ale v posledních kolech jste téměř suverénní?
Nemyslím si, že jsme na začátku úplně tápali, prostě jsme se pomaleji rozjížděli. Stejně tak si ale nemyslím, že jsme nyní suverénní. Tým se vyvíjí a já věřím, že jsme na cestě vzhůru. Navíc je potřeba zmínit fakt, že čtyři hráči ročníku 98 hrají stabilně v juniorce. Naše obrana patří k nejmladším v lize, stabilně nasazujeme dokonce tři šikovné hráče ročníku 2000.

Prezentujete se velmi ofenzivní hrou, stanovili jste si to před sezónou jako jeden z úkolů?
Chci po klucích aktivní hru dopředu i dozadu a těší mě, že jsme hned po Kometě druzí v počtu vstřelených gólů. Na druhou stranu dost branek dostáváme. Chci, aby beci podporovali útočníky v útočení a útočníci pomáhali bekům při bránění. Útok i obrana je otázka pěti lidí na ledě + gólmana. Ale jako trenér si myslím, že těch vstřelených branek může být ještě víc. Co my kolikrát nedáme...

Co říkáte na individuální výkony (přkl. Nezbeda, Jeník, Burda), kteří jsou velmi vysoko umístěni ve statistikách soutěže...
Tito kluci jsou šikovní a já jim to přeji stejně jako každému hráči. Sám vím, že gól nebo pěkná nahrávka udělá radost každému hokejistovi a je to povzbuzení do další práce, ale samozřejmě i zmiňovaní kluci se musí neustále stejně jako ostatní hráče zlepšovat a pracovat na sobě.

V roli trenéra staršího dorostu působíte první sezónu, je to oproti nižším věkovým kategoriím velká změna?
Určitě je to velký rozdíl, ale je to pořád jeden a ten samý hokej, který miluji. Přechod byl úplně v pohodě. Navíc jsem jako trenér už absolvoval i sezónu u dospělých v I. lize. Což byla také paráda. Moc mě to s kluky baví a věřím, že nás čeká ještě spousta hezkých zážitků.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit